Het doel van het School Feeding Programme is om scholen zelfvoorzienend te maken in het aanbieden van een gezond schoolontbijt. Dit bereiken we door de scholen te ondersteunen bij het verbouwen van organische en duurzame gewassen.

Het programma

Deze stappen gaan we zetten tijdens het School Feeding Program.

Keuken en oven bouwen

Personeel trainen

Compost maken

Gewassen aanleggen

Ontbijt fasciliteren

Het programma

Deze stappen gaan we zetten tijdens het School Feeding Programme.

Keuken en oven bouwen

We bouwen adequate kookgelegenheid op de schoollocatie voor het maken van het schoolontbijt.

Personeel trainen

We trainen het schoolpersoneel in organische landbouwmethodes. Deze kennis draagt het personeel weer over op de kinderen.

Compost maken

We maken, samen met de onderwijzers en de kinderen, compost hopen van beschikbare materialen.

Gewassen aanleggen

Op de schoollocatie richten we gewassen in en planten we zaden voor moringa, mais, soja en pinda's.

Ontbijt maken

Tot de school zelfvoorzienend is van eigen gewassen leveren we de basisingrediënten zoals Moringa-poeder, mais en soja voor het schoolontbijt.

Het schoolontbijt

Het schoolontbijt dat we kinderen aanbieden is een pap die wordt gemaakt van moringa, mais, soja en pinda's. Dit recept is geinspireerd op een traditioneel malawische pap genaamd 'Likuni Phala', alleen voegen wij er ook moringa aan toe voor een hogere voedingswaarde.

Kinderen die genieten van Moringa pap
Getuigenis

Moringa-ontbijt maakt het verschil!

Op de basisschool op het Matunkha Centrum krijgen de kinderen iedere ochtend een schoolontbijt. Sinds verpleegkundige Ineke Selles op het idee kwam om Moringa toe te voegen aan het ontbijt hebben de kinderen veel meer energie en worden ze minder snel ziek!

Lees het hele verhaal

Onderdeel van onze missie

De bevolking bevrijden van dure kunstmest

Het onderwijzend personeel, de kinderen én de ouders leren hoe je gewassen kunt verbouwen met eigen organische compost en zonder dure kunstmest. Dit levert hen enorme voordelen op! 80% van de bevolking leeft van de opbrengst van eigen grond en geeft 30 tot 50 procent van het totale inkomen uit aan kunstmest. Ook wordt door organische compost de landbouwgrond vruchtbaarder en de oogst van betere kwaliteit.

Lees meer
Een veld met Mais in Malawi
FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe worden de scholen geselecteerd?

Wij selecteren lagere scholen met doorgaans tussen de 300 en 400 kinderen. De scholen liggen vooralsnog in de buurt van het Matunkha Centrum en de Moringa Farm. We hanteren onder andere volgende selectie-criteria:

- Het onderwijzend personeel is bereid om actief mee te werken aan het trainingsprogramma voor duurzame landbouwontwikkeling en dit te promoten naar de schoolkinderen en de ouders.
- De school heeft voldoende ruimte om de noodzakelijke hoeveelheid gewassen te verbouwen.
- De school accepteert regelmatige begeleiding door instructeurs van Miracle Tree die ter plaatse op school het programma introduceren en begeleiden. De school heeft de intentie om het programma na een periode van 3 jaar op eigen kracht en met minimale financiële ondersteuning voort te zetten, dat wil zeggen: maximale bijdrage van Miracle Tree is 25% van de oorspronkelijke sponsoring. Bij (grote) voorkeur brengen we dit terug tot 0.

Waarvoor wordt het sponsorgeld gebruikt?

De kosten voor het programma zijn nodig voor de volgende onderdelen:

- Constructie van adequate kookgelegenheid op de schoollocatie inclusief bouwmaterialen
- Levering van zaden ten behoeve van de teelt van de gewassen
- Levering van Moringa-poeder van de Miracle Tree Moringa Farm
- Training en begeleiding door Miracle Tree personeel
- Transportkosten
- Educatieve materialen

Hoe is het idee voor het School Feeding Programme ontstaan?

Op het Matunkha Centrum in Rumphi bevindt zich onze ‘eigen’ lagere school die in goede samenwerking met het Ministerie van Onderwijs wordt gerund. 300 kinderen ontvangen iedere ochtend hun pap die ook bekend staat onder de naam ‘Likuni Phala’, en bestaat uit mais, soja, pinda’s en sinds enkele jaren: Moringa poeder. Dit programma is een groot succes omdat helaas nog steeds veel straatarme kinderen hongerig naar school komen en ook niet altijd de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.

Klik hier voor het hele verhaal.